Raimonda aptauja

Raimonda balva par labākajiem sasniegumiem latviešu popmūzikā

Iedvesmojoties no slavenās ASV “Grammy” aptaujas, mūziķim Aivaram Hermanim un skaņu režisoram Andrim Grīnbergam, miksējot kādu no grupas “Remix” dziesmām Latvijas Radio 1. studijā, radās ideja izveidot ko līdzīgu arī Latvijā. 

Padomju laikā bija tikai viens estrādes mūzikas dziesmu konkurss - “Mikrofona aptauja” , ko rīkoja LPSR Radio un Televīzijas komiteja LKP Ideoloģiskā uzraudzībā. Sākotnēji aptauja tika veidota kā radio pārraides “Mikrofons” sastāvdaļa ar mērķi piesaistīt latviešu radio klausītājus raidlaikā, kad radio bija uztverama ideoloģiski kaitīgā “Amerikas Balss” no Vašingtonas. 

Mūsu iecere bija veidot aptauju profesionālo mūziķu, mūzikas darbinieku, kā arī mūzikas žurnālistu vidē par gada labāko populārās mūzikas grupu, mūziķi, dziedātāju, dziesmu un dziesmu tekstu autoru, aranžētāju, skaņu režisoru, mūzikas video režisoru, mūzikas žurnālistu. Aptauju, kur mūziķi un industrijas profesionāļi paši balsotu par saviem kolēģiem.

1987. gadā tika izveidota darba grupa kurā darbojās Tija Auziņa, Andris Grīnbergs un Aivars Hermanis, kuri sāka realizēt aptaujas ideju. 1987. gads vēl bija “padomju laiki”, kad tā vienkārši uzsākt kādas publiskas aktivitātes bez varas akcepta nebija iespējams. To labi apzinoties, uzrunājām jaundibinātās LPSR Mūzikas biedrības priekšsēdētāju komponistu Imantu Kalniņu ar lūgumu ņemt mūs zem sava “jumta” un nosaukt konkursu par Mūzikas biedrības aptauju, kam Kalniņa kungs laipni piekrita. Atlika vien izstrādāt konkursa aptaujas nolikumu, apstiprināt to Mūzikas biedrībā, sagatavot aptaujas anketas, tās izplatīt un apkopot rezultātus. Praktiskais darbs notika Jaunatnes komercfirmas telpās Stabu ielā 6, kur atradās grupas “Remix” birojs.

Pirmos trīs gadus aptaujas rezultāti tika publicēti laikrakstā “Padomju Jaunatne” (no 1990. gada - “Latvijas Jaunatne”), ko veica laikraksta “Mūzikas kluba” redaktors Klāss Vāvere.. Par aptauju informācija tika sniegta arī citos tā laika mēdijos. Balvu pasniegšanas ceremonijas netika rīkotas.

 Sākot ar 1992. gadu par aptaujas oficiālo rīkotāju kļuva SIA “Remix producentu grupa”. Latvijas Mūzikas biedrība (no 1991. gada bez “LPSR”) joprojām tika minēta informācijā un reklāmā kā līdzrīkotāja. Sākot ar 1991. gadu informācija par aptaujas uzvarētājiem tika publicēta mūzikas avīzē “Lifc” (redaktors Māris Papēdis) un LTV pārraidē “Lifc” (redaktors Jānis Rušenieks).

 No 1992. gada aptauja ieguva jaunu nosaukumu - “Raimonda balva par labākajiem sasniegumiem popmūzikā”. Tika rīkotas aptaujas uzvarētāju apbalvošanas ceremonijas, kas tika ierakstītas un rādītas LTV.

 Balvas, statuetes “Raimonds” autors ir skulptors Gints Felsbergs

. “Raimonda” aptauja pēdējo reizi tika sarīkota 1995. gadā.

Share this page